UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

INFORMACJA DOTYCZĄCA PLIKÓW COOKIES

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Dzisiaj jest: Czwartek, 24 Kwietnia 2025 | Godzina: 08:42:37

Przedmiot – Marketing w działalności handlowej

Rodzaje i funkcje marki

Zadanie

Przykłady prawidłowo skonstruowanych nazw marek:

  • Mlekovita – mleko i przetwory mleczne
  • Lekosen – ziołowe tabletki na sen
  • Żywiec Zdrój – woda źródlana
  • Fakt – gazeta
  • Kucharek – przyprawy

Wymyśl nazwy marek następujących produktów, które chcesz wprowadzić na rynek:

  • wysokiej jakości rower górski
  • czasopismo dla uczniów szkoły średniej
  • sok owocowy niskokaloryczny
  • mały samochód miejski dla pań
  • sieć małych sklepów spożywczych
  • wydawnictwo książek dla dzieci

Przypominam o zaległym zadanku J mieliście stworzyć logo własnej marki - tylko Tomka T. widziałam a gdzie reszt

Do kontaktu jak macie grupę na Messenger to ja chętna lub podajcie swoje adresy e-mail

Pozdrawiam Aneta Dzikowska

Zespół Szkół – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
im. Orląt Lwowskich w Urzędowie

Propozycje tematów prac kontrolnych z biologii kl. III semestr VI rok szkolny 2019/2020

Słuchacz może wybrać jeden z podanych tematów lub zaproponować swój zgodny z podstawą programową

  1. Opisz cykl biogeochemiczny węgla i azotu w przyrodzie. Wyjaśnij, w jaki sposób działalność człowieka może zakłócić ich obieg.
  2. Scharakteryzuj wybrany biom lądowy na kuli ziemskiej oraz uzasadnij, że głównym czynnikiem warunkującym rozmieszczenie biomów na Ziemi jest klimat.
  3. Przedstaw najważniejsze wydarzenia jakie miały miejsce w historii Ziemi.

Bibliografia

  • podręcznik Biologia 3 – zakres rozszerzony, seria „Odkrywamy na nowo”, wyd. OPERON
  • inne źródła np. Internet

Zespół Szkół – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
im. Orląt Lwowskich w Urzędowie

Propozycje tematów prac kontrolnych z geografii kl. I semestr II szkolny 2019/2020

Słuchacz może wybrać jeden z podanych tematów lub zaproponować swój zgodny z podstawą programową

  • Przedstaw pozytywne i negatywne aspekty wpływu nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych na rynek pracy.
  • Omów wpływ turystyki na środowisko przyrodnicze na wybranym przykładzie. Podaj propozycje, jak można przeciwdziałać negatywnym skutkom rozwoju turystyki dla środowiska?
  • Na przykładzie regionu, w którym mieszkasz, przedstaw pozytywne i negatywne aspekty przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.
  • W jaki sposób można dostosować gospodarki krajów do zmniejszających się zasobów surowców nieodnawialnych oraz podaj przykłady racjonalnego gospodarowania zasobów odnawialnych?

Bibliografia

  • podręcznik Geografia – zakres podstawowy, seria „Odkrywamy na nowo”, wyd. OPERON
  • inne źródła np. Internet

Zespół Szkół – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
im. Orląt Lwowskich w Urzędowie

Propozycje tematów prac kontrolnych z chemii kl. I semestr II rok szkolny 2019/2020

Słuchacz może wybrać jeden z podanych tematów lub zaproponować swój zgodny z podstawą programową

  • Przedstaw z jakiego powodu syntetyczne związki powierzchniowo czynne wchodzące w skład detergentów są zazwyczaj niebezpieczne dla zdrowia człowieka oraz jakich związków powinno się używać do produkcji środków czystości, mając na uwadze ochronę środowiska oraz zdrowie człowieka.
  • Wyjaśnij, dlaczego palenie papierosów, nadmierne używanie narkotyków oraz spożywanie napojów alkoholowych silnie uzależnia?
  • Omów procesy oraz wymień i uzasadnij powody, dla których jest niezbędne zwiększenie ilości oraz jakości produkowanej benzyny.

    Bibliografia

  • podręcznik Chemia – zakres podstawowy, seria „Odkrywamy na nowo”, wyd. OPERON
  • inne źródła np. Internet

Zespół Szkół – Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
im. Orląt Lwowskich w Urzędowie

Propozycje tematów prac kontrolnych z biologii kl. I semestr II rok szkolny 2019/2020

Słuchacz może wybrać jeden z podanych tematów lub zaproponować swój zgodny z podstawą programową

  • Przedstaw zalety reakcji łańcuchowej polimerazy. Wyjaśnij, dlaczego uznaje się technikę manipulowania DNA za przełomową w badaniach genetycznych.
  • Opisz korzyści i zagrożenia wynikające z uzyskiwania roślin i zwierząt genetycznie modyfikowanych.
  • Przedstaw poziomy różnorodności biologicznej (podaj ich przykłady). Wyjaśnij, po co i dla kogo chcemy chronić różnorodność biologiczną?

Bibliografia

  • podręcznik Biologia – zakres podstawowy, seria „Odkrywamy na nowo”, wyd. OPERON
  • inne źródła np. Internet

PRZEDSIĘBIORCA W DZIAŁALNOŚCI HANDLOWEJ

Proszę o opracowanie i wysłanie na moją pocztę zadania

Ćwiczenie 1

Wymień obowiązki pracodawcy dotyczące oceny ryzyka zawodowego.

Ćwiczenie 2

Przedstaw obowiązki pracodawcy związane z dopuszczeniem pracownika do określonej pracy.

Pozdrawiam i życzę zdrówka – Aneta Dzikowska

Ps. W razie pytań kontaktujcie się przez messenger

ORGANIZACJA I TECHNIKI SPRZEDAŻY

Zadanie

Sporządzanie protokołu różnic inwetaryzacyjnych

W hurtowni makaronu w Urzędowie na stanowisku magazyniera jest zatrudniony Jan Kowalski. W związku ze zmianą na stanowisku osoby odpowiedzialnej materialnie przeprowadzono w dniu 30 kwietnia br. inwentaryzację zdawczo-odbiorczą. W wyniku spisu z natury oraz po porównaniu stanu towarów ze stanem księgowym ujawniono poniższe różnice inwentaryzacyjne:

Lp.

nazwa towaru

j.m.

cena

liczba wg spisu

liczba wg ewidencji

1

makaron rurki

kg

2,50

120

125

2

makaron muszelki

kg

3,00

178

180

3

makaron nitki

kg

1,50

43

40

4

makaron kolanka

kg

2,80

145

130

5

makaron świderki

kg

3,10

34

52

Komisja inwetaryzacyjna w składzie:

  • Anna Nowak
  • Antoni szpak
  • Maria Lipka

zaproponowała następujące rozliczenie niedoboru i nadwyżek:

  • niedobór makaronu rurek skompensować nadwyżką makaronu kokardek
  • niedobór makaronu muszelki uznać za mieszczący się w graniach norm
  • niedobór makaronu świderki uznać za zawiniony i obciążyć osobę materialnie odpowiedzialną
  • nadwyżka towarów zwiększa przychody hurtowni.

Sporządź protokół weryfikacji różnic inwentaryzacyjnych (przykład protokołu różnic inwentaryzacyjnych podany na Messenger)

Jak zwykle  zrobione zadanko przyślijcie mi – POZDRAWIAM – Aneta Dzikowska

     Copyright © 2020 ZS Urzędów.

     Wszelkie prawa zastrzeżone!

Odwiedziło nas łacznie (dziś) 160864 (18)

Currently are 19 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions