PROPONUJEMY NASTĘPUJĄCE KIERUNKI:
- fryzjer,
- kucharz,
- ogrodnik,
- rolnik,
- cukiernik,
- krawiec,
- sprzedawca,
- monter zabudowy i robót wykończeniowych,
- cieśla,
- monter instalacji sanitarnych
CHARAKTERYSTYKA WYBRANYCH KIERUNKÓW
SPRZEDAWCA
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE:
HAN.01. Prowadzenie sprzedaży
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie sprzedawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowychw:
- wykonywania prac związanych z obsługą klientów oraz realizacją transakcji kupna i sprzedaży;
- przyjmowania dostaw oraz przygotowywania towarów do sprzedaży.
MOŻLIWOŚCI PODNOSZENIA KWALIFIKACJI W ZAWODZIE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie sprzedawca po potwierdzeniu kwalifikacji HAN.01. Prowadzenie sprzedażymoże uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik handlowiec po potwierdzeniu kwalifikacji HAN.02. Prowadzenie działań handlowych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego albo dyplom zawodowy w zawodzietechnik księgarstwa po potwierdzeniu kwalifikacji HAN.03. Prowadzenie działalności informacyjno-bibliograficznej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
OGRODNIK
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE:
OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie ogrodnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych;
- wykonywania prac związanych ze zbiorem, przechowywaniem isprzedażą plonów ogrodniczych;
- prowadzenia i obsługi mikrociągnika oraz wykonywania prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie.
MOŻLIWOŚCI PODNOSZENIA KWALIFIKACJI W ZAWODZIE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie po potwierdzeniu kwalifikacji OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych, może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik ogrodnik po potwierdzeniu kwalifikacji OGR.05. Planowanie i organizacja prac ogrodniczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
ROLNIK
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczej
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie rolnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej;
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji zwierzęcej;
- prowadzenia i obsługiwania pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
- prowadzenia sprzedaży zwierząt i produktów rolnych.
MOŻLIWOŚCI PODNOSZENIA KWALIFIKACJI W ZAWODZIE
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.04. Prowadzenie produkcji rolniczejmoże uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.10. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego albo dyplom zawodowy w zawodzie technik agrobiznesu, po potwierdzeniu kwalifikacji ROL.05.Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
KUCHARZ
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oceniania jakości produktów;
- przechowywania żywności;
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
- obsługi sprzętu gastronomicznego;
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
- wydawania dań.