ORGANIZACJA I TECHNIKI SPRZEDAŻY
Zadanie
Sporządzanie protokołu różnic inwetaryzacyjnych
W hurtowni makaronu w Urzędowie na stanowisku magazyniera jest zatrudniony Jan Kowalski. W związku ze zmianą na stanowisku osoby odpowiedzialnej materialnie przeprowadzono w dniu 30 kwietnia br. inwentaryzację zdawczo-odbiorczą. W wyniku spisu z natury oraz po porównaniu stanu towarów ze stanem księgowym ujawniono poniższe różnice inwentaryzacyjne:
Lp. |
nazwa towaru |
j.m. |
cena |
liczba wg spisu |
liczba wg ewidencji |
1 |
makaron rurki |
kg |
2,50 |
120 |
125 |
2 |
makaron muszelki |
kg |
3,00 |
178 |
180 |
3 |
makaron nitki |
kg |
1,50 |
43 |
40 |
4 |
makaron kolanka |
kg |
2,80 |
145 |
130 |
5 |
makaron świderki |
kg |
3,10 |
34 |
52 |
Komisja inwetaryzacyjna w składzie:
- Anna Nowak
- Antoni szpak
- Maria Lipka
zaproponowała następujące rozliczenie niedoboru i nadwyżek:
- niedobór makaronu rurek skompensować nadwyżką makaronu kokardek
- niedobór makaronu muszelki uznać za mieszczący się w graniach norm
- niedobór makaronu świderki uznać za zawiniony i obciążyć osobę materialnie odpowiedzialną
- nadwyżka towarów zwiększa przychody hurtowni.
Sporządź protokół weryfikacji różnic inwentaryzacyjnych (przykład protokołu różnic inwentaryzacyjnych podany na Messenger)
Jak zwykle zrobione zadanko przyślijcie mi – POZDRAWIAM – Aneta Dzikowska